RHCSA/RHCE Trainingspaden RHEL 8

In de huidige markt is momenteel de vraag naar Linux skills hoger dan het aanbod. Dit is het resultaat van systeemmigratie en verschuivingen van verantwoordelijkheden in DevOps praktijken. De nieuwe Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) is de fundering voor Enterprise Hybride Cloud systemen.
RHEL 8 is het platform waarmee organisaties de overgang maken van een traditionele infrastructuur naar een meer service gerichte Cloud omgeving. Het platform bevat tools om services en werkbelastingen gemakkelijker en sneller te kunnen leveren. Desondanks brengt dit nieuwe platform diverse uitdagingen die gebruikers moeten overwinnen. De nieuwe (Cloud)technologieën en werkbelastingen komen met onbekende kwetsbaarheden. Afdelingen moeten omgevingen beheren dwars door verschillende uitrol toepassingsmogelijkheden uiteenlopend van bare metal, tot virtuele machines naar publieke cloud. In het verleden nam het upgraden van server besturingssystemen veel tijd in beslag, het was foutgevoelig en ook risicovol.

Gelukkig zijn in RHEL 8 diverse nieuwe functies die bovengenoemde uitdagingen adresseren zoals:

Web console (Cockpit) 

Cockpit is een gratis en opensource webgebaseerd hulpmiddel voor serverbeheer. Cockpit wordt standaard vooraf geïnstalleerd op een RHEL 8-server, maar het is niet geactiveerd. Een sysadmin moet dit inschakelen. Men kan de server in een webbrowser zien en systeemtaken uitvoeren met een GUI/ muis. Het is gemakkelijk om containers te starten, opslag of gebruikers te beheren, netwerken te configureren en logbestanden op RHEL 8 te inspecteren.  

De Cockpit-webinterface is gebruiksvriendelijk voor nieuwe Linux-gebruikers (zoals Windows beheerders) en doorgewinterde sysadmins. Cockpit is opgenomen in de Red Hat Enterprise Linux Extras-repository in versies 7.1 en hoger. Het is standaard geïnstalleerd op RHEL 8.

Image builder 

Via de web console kun je ook custom images bouwen. Red Hat Enterprise Linux 8 levert een nieuwe tool, genaamd Image Builder. Met Image builder kan je een blauwdruk maken van een standaard systeem en aanpassen voor meerdere hypervisors. Hiermee kan je snel nieuwe Red Hat Enterprise Linux (RHEL) -systemen op verschillende platforms laten draaien zoals OpenStack, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Vmware. 

Systeemwijde encryptie en Nftables/firewalls

Systeemwijde encryptie staat beheerders toe om acceptabele algoritmen te plaatsen in meerdere bronnen, zoals openssl of krb5, met één configuratie 

Nftables is een vervanging voor iptables en verwante vormen hiervan.  

Nftables is eenvoudiger te gebruiken en combineert alle tools van het IPtables-framework (bijv. IPtables, ip6tables, arptables, etc.) in een enkele tool. De syntaxis is ook beter en eenvoudiger geworden, maar er is een compatibiliteitslaag, zodat je nog steeds de oude syntaxis van IPtables kunt gebruiken. Hoewel het in principe hetzelfde doet als IPtables, is de architectuur anders. In tegenstelling tot IPtables zijn er geen vooraf gedefinieerde standaardtabellen en -ketens (zoals filter / NAT of FORWARD / INPUT) in nftables. Je kunt ook meerdere acties uitvoeren in één regel. 

Voor de eindgebruiker heeft nftables de volgende voordelen: 

  • Alle firewall-informatie zichtbaar met een enkel onderliggende tool: nft
  • Eén regel voor zowel IPv4 als IPv6 in plaats van dubbele regels
  • Gaat niet uit van volledige controle over de backend van de firewall
  • Verwijdert geen firewallregels die zijn geïnstalleerd door andere tools of gebruikers
  • Regeloptimalisaties (log en weiger in dezelfde regel)

    Red Hat Insights  

RHEL wordt gemakkelijker dan ooit te gebruikenInsights is een belangrijk onderdeel om organisaties in staat te stellen problemen te voorspellen, te voorkomen en op te lossen voordat ze zich voordoen. 

Met Red Hat Insights kan je algemene systeemcontroles uitvoeren. Alledaagse problemen, kunnen worden geidentificeerd en de oplossingen worden gevonden. In veel gevallen is er ook een Playbook beschikbaar om  te helpen bij het automatiseren van gevonden problemen. 

Red Hat Insights een Software-as-a-Service (SaaS) -product dat een continue, analyse van geregistreerde op Red Hat gebaseerde systemen biedt om proactief bedreigingen voor beschikbaarheid, beveiliging, prestaties en stabiliteit te identificeren op fysieke , virtuele en cloudomgevingen. 

Insights werkt op basis van een intelligente rule engine, waarbij systeemconfiguratie-informatie wordt vergeleken met regels om problemen te identificeren, vaak voordat zich een probleem voordoet. 

NIEUW TRAININGSTRAJECT

Het RHCSA certificeringspad is nu gebaseerd op RHEL8. 

Trainings- en examencodes zijn nog nog steeds RH124 en RH134 en EX124 en EX134.   

Het nieuwe RHCE-pad, gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux 8, zal worden aangevuld met een nieuwe  trainining en examen: Red Hat System Administration III: Linux Automation with Ansible. Deze training is gericht  op de automatisering van Linux-systeembeheertaken met behulp van Ansible en Shell scripting.  

 

Wat zijn de voordelen van de nieuwe Red Hat versie? 

  • Je bezit nieuwe kennis die nu veel gevraagd is in bedrijven 
  • Je kan de concurrentie voor blijven 
  • Je hebt de juiste kennis, vaardigheden en best practices om  succesvol te zijn én te blijven 

 

P.S. Wil je je RHCSA of RHCE op RHEL 8 snel halen, kijk dan naar een van de trainingen die je bij ITCaS kunt volgen. 

 

RHCSA 8 compleet, RHCE 8 Compleet

 

Deze blog is 10 juni 2020 ge-update.